L’espai Físic: La Vall de Segó

Foto 2

La Vall de Segó és el nom que rebia antigament el territori format pels pobles de Quartell, Benavites, Benifairó de les Valls, Faura i Quart de les Valls -actualment pertanyents a la comarca del Camp de Morvedre a la província de València-, i Almenara -actualment integrada a la Comarca de la Plana Baixa a la província de Castelló.

Es tracta d’una àrea tancada al ponent pels últims contraforts de la Serra d’Espadà pel nord, i de la Serra Calderona pel Sud, formant un arc obert cap al mar Mediterrani. En aquest arc, Almenara se situa en l´extrem septentrional, mentre que els altres cinc pobles se situen al centre de la Vall, separats  per xicotetes distàncies.

Aquesta Vall és recorreguda en sentit nord-sud pel corredor d’infraestructures que recorre el litoral valencià: la nacional 340, l’A7, l’AP7 i la línia de ferrocarril València-Barcelona. Diferenciant la zona més a l’oest, on es localitzen els nuclis urbans i els cultius arboris, representats pel taronger, de la zona de l’est, junt a la costa, més propera al mar, on es localitzen les terres de marjal.