Molins

QUART

 • La Font
   És el primer molí del sistema de distribució de la Font. El conjunt està compost per molí, habitatge i corrals. El molí és el més gran amb dues moles, ja que en la seua situació és el molí que més cabal rep, per trobar-se després del Sistar de Setí, i abans del Sistar de la Font.
   Vore Imatge
 • Penya
   Molí que es troba en el recorregut de la Séquia del Mig. Es troba fora d’ús i completament desmantellat. Es pot intuir la importància del molí per les dimensions de la mola i perquè és l’únic dels molins que compta amb un moll per facilitar la càrrega del blat. El conjunt està format per molí i habitatge.
   Vore Imatge
 • Doblons o Nou
   És el molí que millor es conserva, gràcies a la cura amb què la família propietària va evitar el seu deteriorament. Va ser adquirit per l’ajuntament de Quartell l’any 2001, que l’ha restaurat. Si bé era un molí de blat, els últims anys va treballar com a molí d’arròs. Se situa en el casc urbà de Quartell i és travessat per les aigües de la Séquia del Mig, que correspon a les files contínues de Benifairó i Faura. Conserva tota l’estructura i maquinària originals.
   Vore Imatge

BENAVITES

 • Arap
   L’Arap és una petita partida enclavada en el terme municipal de Quartell. Allí es troba el molí que porta el seu nom. Es tracta d’un molí d’una sola mola, dedicada a la mòlta de blat. L’estat de conservació del molí és delicat. El conjunt està format per una caseta sobre la Séquia de Benavites-Almenara, en la qual es troba el molí, al costat d’un habitatge que ocupa un edifici de dues plantes.
   Vore Imatge

FAURA

 • De Dalt
   Forma part de les antigues propietats del Comte de Faura. Es troba subjecte a arrendament històric per la família Cueco. Conserva la maquinària en bon estat, però en perill de deteriorament. Treballava amb l’aigua de les files de Faura i llogarets. Aquest molí treballa únicament per mitjà de força hidràulica fins al seu tancament en 1950.
   Vore Imatge

BENIFAIRÓ

 • De Baix
   Molí amb dues moles que es troba sobre les files de Faura i llogarets. Feia servir la força hidràulica i elèctrica. Conserva part de la maquinària, però en mal estat i amb part de l’edificació derruïda.
   Vore Imatge

ALMENARA

 • De Pedro
   És el primer d’Almenara. Es troba immediatament al costat del Barranc de l’Arquet, en el punt on travessa la Séquia d’Almenara. És el de construcció més recent. Es tracta d’un molí arrosser.
   Vore Imatge
 • De Canya
   Es troba a la Séquia d’Almenara. Compta amb un gran edifici actualment mig derruït, que conserva encara la mola. Ha desaparegut tota la maquinària.
   Vore Imatge
 • Micalet
   També es troba a la Séquia d’Almenara, però actualment ja ha desaparegut.